Temps lliure!
Viatges, festes, castellers, falcons, correfocs, diables...

Gegants de la Ciutat de Barcelona, en Jaume I i la Violant d’Hongria

Jaume I. Violant

Gegants de la Ciutat de Barcelona, en Jaume I i la Violant d’Hongria. Noms en honor dels monarques catalans. Són els gegants més antics documentats de Catalunya. Les figures actuals daten de 1992 i són obra del solsoní Manel Casserres i Boix. L’aspecte actual de vestidures i pintura és obra del seu fill, en Manel Casserres i Solé, de l’any 2006. Els Gegants de la Ciutat són la més alta representació del protocol barceloní, juntament amb l'Àliga de Barcelona i formen part del Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona, juntament amb els Capgrossos Macers, el Bestiari Històric de la ciutat, els Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. En Jaume I i na Violant tenen un ball propi, El Ball dels Gegants de la Ciutat, i són mencionats a la cançó infantil del Gegant del Pi. Els Gegants de la Ciutat estan en exposició permanent al Palau de la Virreina de Barcelona. +informació

El 24 de setembre, dia de La Mercè, festa major de Barcelona. La plaça de Sant Jaume s'omple de tots els gegants de Barcelona. És el gran moment de gaudir dels seus balls.

Gegants del Pi

Els Gegants del Pi, en Mustafà i l’Elisenda. La seva primera referència data de 1601, any en què van participar en la canonització de Sant Raimon de Penyafort a Barcelona. Es va decidí fer unes còpies dels gegants per fer-los més lleugers i preservar els originals del desgast. La rèplica d’en Mustafà veu la llum el 24 de setembre de 1986 i l’Elisenda el mateix dia de la Mercè de 1987. Tots dos són obra de Manel Casserras i Boix, responsable de la seva restauració durant tots aquests anys. Des de la construcció de les rèpliques, els gegants originals només han tornat a sortir al carrer el dia de celebració del 50è aniversari de la seva recuperació, el 12 de juny de 2010. Però, a partir del 2011 es decideix que Gegants grans i petits del Pi originals tornin a sortir cada any pel pregó de les Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi, realitzant el seu ball propi per inaugurar les Festes. Tenen ball propi, Ball dels gegants del Pi. “El Gegant del Pi ara balla, ara balla, el Gegant del Pi ara balla pel camí. El Gegant de la Ciutat ara balla, ara balla, el Gegant de la Ciutat ara balla pel terrat.” El Ball dels Gegants del Pi, es basa en una cançó popular. La dansa representa la història d’amor impossible de la parella amb incomptables voltes i encreuaments que semblen no tenir final. Coreografiat per en Xavier López, el ball pot ser ballat per una parella o pels Gegants grans i petits del Pi alhora, en el que es coneix com a Ball de família. Els gegants petits del Pi: L’Oriol, en honor a Sant Josep Oriol, patró del Barri del Pi, i l’Eulàlia (rebatejà com a Laia), recordant la copatrona de la ciutat de Barcelona i patrona de Ciutat Vella.

Ball dels gegants del Pi. Ball de família

+informació

 

Gegants del Clot

Els Gegants del Clot, en Clotus i na Melis. S'anomenen d'aquesta manera en record del Clot de la Mel. Són dos mags medievals. Van néixer el 1997 substituint els vells gegantons del Clot, unes figures de roba construïdes el 1979 i portades com a gegants de motxilla per la Colla del Clot. Els nous gegants del Clot, per elecció popular dels nens i nenes del barri, representen uns mags medievals que, a les seves mans, porten un seguit d'artilugis esotèrics i de sortilegis màgics. Des de l'any 2000, per les Festes de Sant Martí, en Clotus i la Melis, gegants del Clot, tenen un fill el gegantó Martí. El gegantó del Clot és un nen mag que ha estat construït per ser portat pels nens i les nenes de la Colla de Geganters del Clot. En Martí desfila al costat dels seus pares i, el ball que fan aquest, també hi participa el gegantó. Els gegants del Clot, tenen un ball propi amb música de Xavier Muixenc i coreografia de Jordi Vallverdú.

Ball dels gegants del Clot

 +informació

Gegants de Gràcia

Els Gegants de Gràcia, en Pau i la Llibertat. Van abillats com a burgesos benestants graciencs de principis del segle XX. Ella porta un vano i un pom de flors i ell du capa i barret de copa alta. Les seves robes són les escaients per executar el seu ball propi. L'any 2001 estrenen vestits nous, de l'estètica anterior, però canviant els colors. Ell passà de vestir ocre amb capa verda a portar un elegant vestit negre i ella d'ocre a blau marí. Ball del Gambeto, dansa tradicional arrelada a la vila de Gràcia. La coreografia del ball és de Jordi Badall i dels membres de la colla.

Ball del Gambeto

+informació

 

Gegants de la Plaça Nova

Els Gegants de la Plaça Nova, en Roc i l’Eulàlia (popularment anomenada Laieta). Nom dels patrons del barri. Ball de Santa Eulàlia, melodia del segle XVIII adaptada pels Grallers La Pessigolla de la Plaça Nova.

Ball de Santa Eulàlia

Fotos en Google+