Rugbi
Reglaments, competicions...

6 Nations

Cada tempora es celebra la competició més antiga del món i més prestigiosa del Vell Continent. Tres segles diferents contemplen aquesta competició des que el 1871 Anglaterra i Escòcia disputaran el seu primer partit.

Fase regular

Es disputa en caps de setmana, dels mesos de febrer, març i abril, però entre la segona i la tercera jornada i entre la tercera i la quarta hi ha un cap de setmana de descans. Antigament, quan eren cinc els participants, el torneig es disputava cada quinze dies.

Són 6 seleccions nacionals:

 • Anglaterra
 • Escòcia
 • França
 • Gal·les
 • Irlanda
 • Itàlia

Inicialment van ser les quatre, Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda. Després vindrien França amb el seu ingrés en 1910 i Itàlia en 2000.

La República d'Irlanda i Irlanda del Nord estan juntes en una mateixa selecció només en el XV de rugbi.

Normativa

És a un únic partit. Cada equip en juga cinc. En total són 15 trobades per campionat.
En anys alternatius un equip juga amb avantatge local. Jugarà dos en casa i tres de visitat. Al següent any serà a la inversa.

Qui guanya?

El trofeu del Torneig VI Nacions se l'emporta l'equip que aconsegueixi el nombre més gran de punts durant el torneig.
Si hi ha empat a punts és declarat guanyador l'equip amb millor diferència de punts marcats i punts encaixats.
Si la diferència de punts no permet determinar un guanyador, el títol serà atorgat a l'equip que hagi aconseguit un major nombre d'assajos durant el Campionat.
Si encara no és possible determinar el guanyador, els equips seran declarats guanyadors per igual.

Antigament, la victòria final corresponia a l'equip o els equips que més victòries haguessin aconseguit.

Sistema de punts del partit

Actualment estan vigents (des de 2017) els bonus:

 • Partit guanyat: 4 punts
 • Partit empatat: 2 punts per a cada equip
 • Partit perdut: 0 punts
 • 1 Punt de bonus Ofensiu per anotar 4 assaigs o més
 • 1 Punt de bonus Defensiu per perdre de 7 punts o menys
 • 3 punts de Bonus: L'equip que guanyi els 5 partits, el Grand Slam, obtindrà altres 3 punts bonus

Anteriorment era la puntuació clàssica del partit guanyat 2 punts, partit empatat 1 punt per a cada equip, el partit perdut ere 0 punts i res de bonus. El també 3 punts de Bonus: L'equip que guanyi els 5 partits, el Grand Slam, obtindrà altres 3 punts bonus.

Altres títols

Grand Slam:
La selecció que guanya tots els seus cinc partits.
Des de la nova edició (2017) la selecció que aconsegueixi el Grand Slam es durà automàticament el títol de les Sis Nacions.

Triple Corona / Triple Crown:
És un premi a una de les quatre seleccions: Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda, per guanyar als altres tres. Són les seleccions que competien en l'original Quatre Nacions fins a l'ingrés de França, el 1910. Tant França com Itàlia, no poden participar en aquest títol.

Copa Calcuta / The Calcutta Cup:
És el trofeu atorgat al guanyador del partit entre les seleccions d'Anglaterra i Escòcia.
Aquest trofeu és en record del partit que van disputar el 1871 les dues esquadres i que va ser la gènesi de l'actual Torneig VI Nacions.
La copa és de manufactura índia, amb el cos platejat gravat amb tres cobres reals que formen les nanses i una tapadora rematada per un elefant. La base és de fusta i amb la inscripció 'The Calcutta Cup', a la qual se li han afegit plaques addicionals en què es reflecteix la data del partit, el guanyador i el nom dels capitans.

Millenium Trophy
Entre les seleccions d'Irlanda i Anglaterra.
El trofeu del mil·lenni té forma de casc viking i és un títol que es va instituir el 1988 com a part de les celebracions del Mil·lenari a Dublín.

Centenary Quaich
Entre les seleccions d'Irlanda i Escòcia. La Copa amb forma de bol és platejada i es lliura anualment des de 1989.

Trofeu Giuseppe Garibaldi
Entre les seleccions de França i d'Itàlia. Creat en 2007, en homenatge al bicentenari del militar i polític italià Giuseppe Garibaldi.

Trofeu Eurostar
Entre les seleccions d'Anglaterra i França. L'últim dels trofeus creats entre dues seleccions i el més desconegut.

El premi no desitjat... Cullera de Fusta / Wooden Spoon
Un títol simbòlic i res desitjat per ningú. Ho rep la selecció que perd tots els seus partits.
"Palmarès de la fusta": Itàlia ho ha guanyat els anys 2001, 2002, 2005, 2009, 2014, 2016 i 2017.

El terme va néixer amb el mateix torneig quan a la Universitat de Cambridge existia un sistema pel qual els alumnes que es presentaven a l'examen final s'agrupaven en tres categories. El primer estudiant que va ocupar l'últim lloc de l'últim grup va ser un tal Master Wedgewood i el seu grup va ser conegut des de llavors com 'Wooden Wedge', en honor al cognom de l'alumne.
Amb el pas del temps l'apel·latiu es va modificar i va derivar en l'actual Cullera de Fusta, "Wooden Spoon", en contraposició amb la popular expressió britànica de "nascut amb cullera de plata", utilitzada per a descriure als nascuts en una família adinerada. De fet, actualment hi ha a Anglaterra una associació de caritat amb aquest nom, Wooden Spoon, que dóna cobertura i ajuda mental, física i social tant a nens com a joves desfavorits.