Rugbi
Reglaments, competicions...

La Copa del Món de Rugbi se celebra cada quatre anys des de 1987.

En la primera edició de 1987 van ser 16 equips els participants i des de l'edició de 1999 es va elevar a 20 el nombre. El trofeu de la Copa del Món porta el nom de William Webb Ellis Trophy, en homenatge al considerat inventor del rugbi modern.

Fase de Grups

Dividits en 4 grups de 5 equips cadascuna. Els equips jugaran en el grup, tots contra tots a partit únic.

Són 10 partits en cada grup. En total són 40 partits en la primera fase del torneig i 48 partits en total del mundial.

Sistema de punts del partit

Partit guanyat: 4 punts
Partit empatat: 2 punts
Partit perdut: 0 punts

1 punt de Bonus Ofensiu: Per anotar 4 o més assajos
1 punt de Bonus Defensiu: Per perdre per 7 o menys punts

Els punts s'atorguen a la finalització del partit.
En cas d'empat no hi ha temps extra. Cada equip rebrà dos punts per l'empat més algun punt bonus per haver marcat quatre o més assaigs. 

Classificació en finalitzar la Fase de Grups

A la finalització de la fase de grups, els equips de cada grup seran classificats d'1 al 5 d'acord amb els punts acumulats.
Seran qualificats com a primer i guanyador, segon, tercer, quart i cinquè.

Si hi ha dos o més equips empatats a punts s'aplicaran els següents criteris en l'ordre següent fins que un dels equips pugui ser declarat com el millor classificat:

1- El guanyador del partit en el qual els dos equips igualats han jugat entre si.
2- L'equip que tingui la millor diferència entre punts a favor i en contra.
3- L'equip que tingui la millor diferència entre assaigs a favor i en contra.
4- L'equip que hagi marcat major quantitat de punts en tots els partits.
5- L'equip que hagi marcat major quantitat d'assaigs.

En cas de continuar l'empat serà l'equip que estigui millor situat en el Rànquing Mundial Oficial de World Rugby a 12 octubre 2015. 

Classificació per la fase dels quarts de final

Es classifica el primer i el segon de cada grup.
Els equips classificats tercer, quart i cinquè seran eliminats del torneig. 

Quarts de final (QF)

Els dos primers equips de cada grup passen a la roda eliminatòria dels quarts de final.

Els partits de quarts de final es determinaran de la següent manera:

QF1: Guanyador Grup C vs Segon Grup D
QF2: Guanyador Grup B vs Segon Grup A
QF3: Guanyador Grup D vs Segon Grup C
QF4: Guanyador Grup A vs Segon Grup B

Els equips que guanyin els partits de quarts de final es classificaran per a les semifinals. Els equips que perdin seran eliminats del torneig. 

Semifinals (SF)

Els partits de semifinals són eliminatoris i seran:

SF1 - Guanyador QF1 vs Guanyador QF2
SF2 - Guanyador QF3 vs Guanyador QF4

Final Bronze

No guanyador de la SF1 vs No guanyador de la SF2

Final

Guanyador SF1 vs SF2

 

Empat en partits eliminatoris

Per als partits de quarts de final, semifinals, Final de Bronze i la Final, si els equips acaben empatats a la finalització del partit, el guanyador es determinarà mitjançant els següents criteris seqüencials:

  • Pròrroga

Després d'un interval de 5 minuts, es jugarà un temps extra de 10 minuts per cada banda (amb un descans de 5 minuts).
Perquè no hi hagi dubtes, els equips han de romandre al Camp de Joc.
L'àrbitre del partit realitzarà un sorteig amb una moneda durant l'interval de 5 minuts per determinar l'equip que farà la sortida i la direcció del joc.
El capità de l'equip que guanyi el sorteig optarà per una de les següents:
-Triar la sortida i per tant l'altre equip ha de triar la direcció del joc.
-Triar la direcció del joc preferida i per tant l'altre equip ha d'efectuar la sortida.

  • Mort sobtada

Si el resultat estigués empatat a la finalització de la pròrroga, després d'un interval de 5 minuts, es jugarà 1 temps suplementari addicional de 10 minuts com a màxim.
A la finalització dels temps suplementaris dels equips intercanvien costats i l'equip que hagi fet la sortida del primer temps suplementari també efectuarà la sortida per la mort sobtada. Durant aquest període el primer equip que marqui punts serà declarat guanyador (mort sobtada).

  • Competició de xuts a pals

Si en finalitzar el període de mort sobtada no es pot declarar un guanyador, hi haurà una competència de xuts a pals entre els dos equips. El guanyador d'aquesta competició serà declarat el guanyador del partit.

Resultat final dels partits empatats

-Per als partits completats a la finalització dels temps suplementaris o durant el període de joc de mort sobtada, el resultat final es considerarà el resultat en el moment en què es va completar el partit (això és, inclosos els temps suplementaris o mort sobtada).
-Per als partits completats amb els xuts a pals el resultat final es considerarà com el resultat del partit en el moment de la finalització del període de mort sobtada, seguit, entre parèntesis, de la indicació del guanyador del partit i el resultat de la competició de xuts.

 

Funcionament de la competició de xuts a pals des del terra

La RWCL determinarà prèviament a quin extrem del camp de joc es desenvoluparà la competició a l'efecte de simplificar la reubicació dels fotògrafs i assegurar la millor cobertura de la transmissió de la competició de xuts.

S'aplicarà el procediment següent:

1. Tots els jugadors i oficials del partit romandran en el perímetre de joc. L'àrbitre cridarà els capitans dels dos equips al cercle central i organitzarà un sorteig amb una moneda. L'equip B triarà la cara de la moneda d'acord amb la Secció 6.8.2. El guanyador del sorteig triarà què equip serà el primer a xutar.

2. Només podran participar en la competició els jugadors que estaven en el perímetre de joc en el moment de la finalització del període de mort sobtada. Perquè no hi hagi dubtes, no podrà participar en la competició en cap moment cap jugador substituït (inclòs per lesió i / o sang) expulsat o suspès temporalment que no estigués al camp a la finalització del període de mort sobtada. Els cinc jugadors seleccionats i l'ordre en el qual els jugadors faran el xut ha de ser especificat a l'àrbitre al començament de la competició.

3. Els oficials del partit i membres dels equips es congregaran a la línia de meitat de camp. Els membres dels equips han de romandre darrere de la línia de meitat de camp del costat de l'àrea de joc que no és utilitzada per a la competició. Excepte l'àrbitre, els dos àrbitres assistents i dos de recollir pilotes, ningú està autoritzat a romandre a la part de l'àrea de joc utilitzada per a la competició.

4. Els cinc jugadors de cada equip efectuaran un xut des de tres diferents llocs, tots ells sobre la línia de 22 metres, com segueix:

Primer lloc: directament davant dels pals.
Segon lloc: sobre la línia de 15 metres del costat esquerre mirant d'enfront dels pals.
Tercer lloc: sobre la línia de 15 metres del costat dret mirant d'enfront dels pals.

5. L'àrbitre començarà la competició cridant al primer jugador seleccionat del primer equip. Un cop el jugador hagi efectuat el xut, l'àrbitre cridarà a un jugador del segon equip que xutarà des del mateix lloc.

6. Els propers dos jugadors (un de cada equip) faran el xut des del segon lloc al seu torn. Això continuarà fins que els cinc jugadors de cada equip hagin xutat.

7. Si cada equip ha completat els seus cinc xuts, hi ha empat, la competició continua amb la "mort sobtada", seguint el mateix ordre de xutador usat en els primers cinc.

8. La competició continuarà amb dos xuts per primera vegada (un de cada equip), avançant progressivament a través dels tres llocs especificats a dalt (i repetint el procés si fos necessari) fins que un jugador tingui èxit amb el seu cop de peu i el jugador de l'altre equip falli. Així l'equip del jugador que ha encertat serà declarat guanyador.

9. Durant la competició:

9.1 Els jugadors han de ser nominats immediatament que sigui requerit per l'àrbitre. Una vegada que se li hagi lliurat la pilota a un jugador a l'àrea del xut, haurà d'efectuar el xut dins del temps d'un minut. Si es demorés més, l'àrbitre declararà nul el xut.

9.2 Després de cada xut, l'àrbitre registrarà el número del jugador i si va ser, o no, encerat l'intent. El Comissionat del Partit registrarà la mateixa informació en l'Informe oficial del Partit.

9.3 El fet que el xut a pal hagi estat encertat, o no, és decisió exclusiva de l'àrbitre, el qual a la seva discreció podrà comptar amb l'assistència dels seus àrbitres assistents i / o del TMO. La decisió de l'àrbitre serà definitiva i obligatòria.

9.4 Una vegada que un jugador hagi completat el seu xut, haurà de retornar i romandre amb el seu equip darrere de la línia de meitat de camp del costat de l'àrea de joc no utilitzada per a la competició.