Rugbi
Reglaments, competicions...

Una mica d'història

El Rugbi a XIII, també anomenat Rugbi Lliga (Rugby League), va néixer a Anglaterra el 1895 com a conseqüència del conflicte entre els clubs de rugbi del nord del sud del país.

catalunya txeca 4

L'escissió del XV va sorgir arrel que els del nord, de tradició obrera, volien un rugbi més professionalitzat, defensaven que als jugadors se'ls havia de compensar d'alguna manera pel temps que dedicaven al Rugbi, en lloc del seu treball a les fàbriques. Així, la majoria de jugadors del nord, havien de deixar de treballar temporalment per entrenar i per aquest motiu deixaven de guanyar una part del seu sou. La proposta era doncs, de suplir el que deixaven de guanyar, o sigui que s'optava per un sistema semiprofessional, a més també hi havia les lesions, una manera de poder indemnitzar-los i fer-se càrrec de les despeses mèdiques que implicaven les lesions en els partits.

Per contra els del sud d'Anglaterra, amb arrels més aristòcrates i benestants no estaven d'acord volien que continuïs sent un esport amateur, defensaven l'esperit purament amateur del joc i no en volien sentir res de pagar els jugadors per jugar. Consideraven que els jugadors havien de poder compaginar els seus estudis amb l'esport com a part fonamental de la seva educació.

Amb aquest panorama vint-i-dos dels principals equips del nord es van reunir a Huddersfield i es va materialitzar la separació de la Federació de Rugbi Britànica (Rugby Unió) i es van creant institucions i federacions totalment independents, en 1922 es crea la Rugby Football League l'evolució segueix rapida en el canvi d'algunes regles, fins a adoptar la modalitat de 13 jugadors.

El XIII esdevé molt popular a Anglaterra on les finals del campionat el Super League al mític estadi d'Old Trafford de Manchester o de la Copa al Millenium de Cardiff es disputen amb totes les entrades exhaurides.

El primer partit de lliga de rugbi internacional es va jugar a Wigan el 1904 quan Anglaterra va perdre 9-3 a un equip anomenat "Altres nacionalitats" compost per jugadors gal·lesos i escocesos.
L'enfrontament entre els dos tipus de Rugbi va ser tant radical i enfrontades que fins no fa gaire, molts jugadors que provaven de jugar a XIII eren expulsats de per vida del XV.

Com es juga al Rugbi a XIII

És un joc dinàmic amb una capacitat atlètica de 13 jugadors i 4 suplents que han de ser semblants i per tant no hi ha gaire jugadors específics.

Diuen que les comparacions són odioses, i és veritat, sempre és millor veure un i altre sense fer comparacions. Però per entendre un XIII, si s'ha vist poc, és si més no, necessària fer alguna similitud en les accions que trobaràs en els 80 minuts.

Ruck/Melé oberta/melé espontània. Maul/Mol. Line-out/Servei de toc

Aquí hi ha 3 diferències bàsiques del Rugbi a XIII del XV.

Ni ruck ni maul en el XIII. Hi ha el "play-the-ball" que els reemplaça.

Tampoc hi ha el servei de toc, que és obert. Quan la pilota surt dels límits del camp, es fa una melé on el jugador a fet el xut.

Melé / Scrum

catalunya marroc Rugbi XIII 10

En la melé l'equip que introdueix l'oval se l'emporta i l'oponent no pot recuperar-lo.
Formada per 6 davanters/forwards, amb 3 pilars, 2 segones línies i tanca el 6è el "Lock Forward".

Placatge / Tackle

catalunya marroc Rugbi XIII 8

Cada cop que hi ha un placatge es fa una pausa curta en el joc amb el jugador placat.

Si no ha perdut la possessió de la pilota, s'aixeca i deixa la pilota a terra entre les seves cames i amb la planta del peu li dóna suport sobre la pilota fent-la lliscar cap enrere amb el que un company l'aixeca d'aquesta posició i continua el joc, amb la mà o xutant.

dragons rhinos 018

Així successivament durant 6 intents té l'equip que ataca, un cop que van passar les 6 fases per arribar a la zona de marca. Si l'equip atacant no anota, la possessió de la pilota passa a l'equip contrari, a menys clar que durant aquests intents no es produeixi una infracció (caure la pilota cap endavant, pantalla entre dos jugadors, passi cap endavant, offside, etc.), en el moment del placatge l'altre equip que ha fet el placatge i no ha aconseguit la pilota, retrocedeix uns metres per organitzar la seva defensa.

La pilota

Amb forma més oval que en el XV.

Puntuació

  • Assaig: 4 punts.
  • Transformació: 2 punts.
  • Cop de càstig: 2 punts.
  • Drop: 1 punt.

Regla 40/20

El Rugbi Lliga té la Regla 40/20 que consisteix en el fet que si un jugador xuta dins dels seus 40 iardes i la pilota surt al Touch en les últimes 20 iardes del terreny de l'equip contrari, tindrà una melé a favor seu dins de les 20 iardes rivals.

Duració del partit

Dues parts de 40 minuts amb un descans de 10 minuts.