Rugbi
Reglaments, competicions...

Què és el Rugby Sevens

Velocitat, ritme, joc a la mà, tècnica i la bona forma física són importants en aquesta disciplina.

Un equip està compost majorment per tres quarts, debut a la seva velocitat i agilitat en comparació amb els davanters. Tot i que hi ha terceres línies que també poden formen part d’aquesta disciplina.

També un factor important i quasi vital pels curts minuts que es juga és el ser creatiu en la realització de les jugades.

Terreny de joc

Mateixes mides del Rugbi XV. El camp de joc no pot superar els 100 metres de llarg. Cada zona d'assaig no pot superar els 22 metres de llarg. L'àrea de joc no pot superar els 70 metres d'ample. Per a Sevens, les dimensions han d'estar el més a prop possible de les mesures màximes indicades, i tenir no menys de 94 metres de llarg per al camp de joc, 68 metres d'ample, i un llarg de zona d'assaig d'un mínim de 6 metres.

Dada significativa, un XV corre de mitjana 7 quilòmetres en 80 minuts, Un Sevens fa 2,5 quilòmetres en 14 minuts.

 

Pilota
Oval, igual que en XV.

IRB Sevens

 

Temps de joc
14 minuts de joc, més el temps de descompte o extra.

Són dues parts de 7 minuts i 2 de descans.

Hi ha una variació en els partits de semifinals i final de campionat. Pot durar 20 minuts més el temps de descompte o extra. El partit es divideix en dos temps de 10 minuts de temps de joc.

Després del descans els equips canvien de costat en el terreny de joc.

 

Jugadors
7 jugadors i 5 suplents

3 davanters: Els números 1 i 3 els pilars i el 2 el talonador

1 mig de melé: Número 4

1 mig d’obertura: Número 5

1 centre: Número 6

1 ala: Número 7

Un equip pot substituir o reemplaçar fins a cinc jugadors.

Si un jugador és substituït, aquest jugador no ha de retornar i jugar en aquest partit ni tan sols per substituir un jugador lesionat.

Excepció: un jugador substituït pot reemplaçar un jugador amb una ferida sagnant o oberta.

 

Puntuació
La mateixa que el 15. Assaig 5 punts, conversió 2 i sobrebot (drop kick) i cop de càstig 3 punts.

 

En cas d’empat
Després de finalitzar el partit hi ha 1 minut de descans i comença la pròrroga de dues parts de 5 minuts cadascuna. Un cop acabada la primera part de la pròrroga els jugadors canvien de lloc de joc sense descans. L'empat es desfà per la mort sobtada. L'equip que primer marqui un punt ha de ser immediatament declarat vencedor, sense que continuï el joc.

Abans de començar els temps suplementaris l'àrbitre organitza el sorteig. Un dels capitans llança una moneda i l'altre capità tria per veure qui guanya el sorteig. El guanyador del sorteig decideix si efectua la sortida de meitat de terreny o tria banda. Si el guanyador del sorteig tria banda, els oponents efectuaran la sortida de meitat de terreny, i viceversa.

 

Melé i servei de toc
Formada per 3 jugadors de cada equip.

RichieVernonUSASevensRugbyTournamentk3zferly4lGl

 

Arbitratge
L'arbitratge és molt més rígid i en consequència s’aplica la norma més estricta.

L’àrbitre central, assistit per 2 àrbitres de servei de toc i 2 de zona d’assaig.

L’àrbitre central té dret a dues repeticions a la pantalla gegant per prendre una decisió final.

 

Sancions
Targeta groga: 2 minuts d’expulsió en la banqueta.

Moltes faltes són sancionades amb una falta al mig de la línia mitjana de l’equip contrari.

La llei de l’avantatge és ràpida a discreció de l’àrbitre, que pot durar dues jugades.

 

Anotacions, transformacions, cops de càstig

Assaig. L'equip que anota un assaig posa de nou l’oval en joc.

Transformació. 30 segons per aconseguir el xut de transformació (nova regla 01-07-2016. Abans eren 40 segons). L’objectiu és no perdre temps de joc, les transformacions són ràpides. El xutador té només 30 segons després de feta la marca per intentar transformar i estar de tornada al seu camp. Si el xut no s'efectua dins del temps permès, aquesta acció serà desestimada.

No són a pilota parada (xut col·locat), són per xut de sobrebot.

Tot l'equip oponent ha de reunir-se immediatament a prop de la seva línia de 10 metres.

Cops de càstig. Qualsevol jugador pot executar un penal o xut franc (1) atorgat per una infracció, amb qualsevol classe de puntada de peu: xut al vol (punt) (2) o xut de sobrebot (drop kick), però no amb un xut col·locat (plau kick) (3). La pilota pot ser xutada amb qualsevol part de la cama des de baix del genoll fins a la punta del peu però no amb el taló.

Sense demora. Si el xutador li indica a l'àrbitre que té intenció de xutar, el xut ha de ser efectuat dins dels 30 segons comptats des del moment en què es va atorgar la sanció. Si s'excedeixen els 30 segons el xut serà anul·lat, s'ordenarà una melé en el lloc de la marca i els oponents introduiran la pilota.

(1) Xut franc: Xut concedit a un equip per la consecució d'una parada al vol a la línia de 22 m pròpia o per la comissió d'una falta lleu de l'equip adversari.
(2) Xut al vol / Punt: Xut efectuat abans que la pilota hagi tocat a terra, després d'haver-la deixat caure amb les mans o els braços.
(3) Xut col·locat / Plau kick): Xut efectuat després d'haver posat la pilota a terra per millorar-ne la precisió.