Rugbi
Reglaments, competicions...

D'on va començar tot?

Rugby Sevens va néixer el 1883 a Escòcia, concretament a Melrose per un torneig benèfic.

Va ser idea dos carnissers escocesos, Ned Haig i David Sanderson, que van decidir organitzar un torneig en benefici del club local, el Melrose RFC que estava passant greus dificultats financeres.

1883 Escòcia

Per atraure més visitants van tenir la idea de multiplicar els partits. Així van decidir reduir el temps dels partits a 15 minuts (dos períodes de set minuts cadascun i un descans d'un minut) i alhora reduir el nombre de jugadors que passen de 15 a 7.

Així, 28 abril de 1883 comença el primer torneig de rugbi a 7 de la història. 7 clubs van respondre a la invitació: Gala, Selkirk, St. Cuthbert's Hawick, Earlston, Melrose, Gala Forest i St. Ronan’s Innerleithen.

Gala i Melrose arriben a la final. El partit es juga fins al punt d'haver de jugar temps extra. Va ser llavors quan Sanderson, un dels dos precursors del Sevens, agafa la pilota i marca. El torneig és un èxit total. Es crea la Copa Melrose Sevens.

La popularitat del rugbi 7s el porta més enllà de les fronteres d'Escòcia. El 1921, els veïns anglesos es van apropiar de la disciplina mitjançant la creació del Seven de North Shields i els argentins organitzen el Seven de Buenos Aires.

 

1973. Primer torneig internacional

En 1973, la Unió de Rugbi d'Escòcia (Scottish Rugby Union) celebra el seu centenari amb l’organització del primer torneig internacional. França, Anglaterra, Irlanda, Gal·les, Escòcia, Nova Zelanda i Austràlia estan presents. La final es Anglaterra i Irlanda, sent Anglaterra qui guanya el primer gran torneig de la història.

 

1976. Hong Kong Sevens

En 1976 es crea la Hong Kong Sevens, possiblement la competició més coneguda i important a hores d’ara.

Hong Kong Sevens

 

1993. Copa del Món de Rugby Sevens

Ian Gow, president de la marca de cigarrets Rothmans, de tornada a Hong Kong, va decidir posar en marxa un torneig del mateix tipus i s'associa amb Tokkie Smith, president de la Federació de Hong Kong. Serà la Copa del Món amb la IRB Federació Internacional de Rugbi i la Scottish Rugby Union que creen la Copa del Món de Rugbi Sevens el 1993.

 

1999. Circuit Mundial de Seven

El 1999, el 7s de rugbi segueix guanyant força amb la creació del Circuit Mundial de Seven. Un torneig anual que inclou tot el món, durant el qual 19 equips es troben entre novembre i maig.

IRB Sevens

 

2009 i els Jocs Olímpics

El 2009, els membres del Comitè Olímpic Internacional va votar per unanimitat acceptar Rugby Sevens als Jocs Olímpics del 2016.

Rugbi VII Jocs Olímpics Brasil 2016

La pilota ovalada està de tornada en els Jocs Olímpics després de 92 anys d'exclusió.